Rabiës

Vanaf 3 juli 2004 gelden voor het vervoer van honden binnen de Europese Unie de volgende algemene regels (EU verordening 2003/998/EC):

  • De dieren moeten in bezit zijn van een paspoort volgens Europees model
  • De dieren moeten gevaccineerd zijn tegen rabiës
  • De dieren moeten geïdentificeerd zijn

De afgelopen tijd zijn er weer veranderingen doorgevoerd in de regelgeving en daardoor zijn er toch weer vragen opgedoken. Ik zal hieronder enkele veel gestelde vragen behandelen.

 

Ik heb een hond in Duitsland gekocht met dus een Duits paspoort, moet ik nu een nieuw paspoort laten maken?

Het paspoort moet dus voldoen aan de Europese richtlijnen, maar het maakt dus niet uit uit welk land dat paspoort afkomstig is. Dit houdt in: dat indien een hond in het buitenland gekocht is en dus een buitenlands (wel van land van Europese Unie) paspoort heeft, dit paspoort niet vervangen hoeft te worden door een Nederlands paspoort. Indien de hond afkomstig is uit een land van buiten de Europese Unie zal er wel een nieuw paspoort gemaakt moeten worden.

 

Ik heb gehoord dat de rabiësvaccinatie langer geldig zou zijn, hoe zit dat precies?

Op het gebied van de rabiësvaccinatie is er dit jaar weer wat veranderd. Was het tot nu toe zo dat de hond elk jaar tegen rabiës geënt moest worden, vanaf nu wordt voorgeschreven dat de her-enting plaats moet vinden binnen het vaccinatieschema van de fabrikant. Dit houdt in dat wanneer de fabrikant bewezen heeft dat het vaccin 3 jaar werkt en in de bijsluiter schrijft dat de hond daarom maar 1x per 3 jaar geënt hoeft te worden om voldoende beschermd te zijn, men dit mag aanhouden. Het is dus zinvol om uw dierenarts te vragen welke entstof hij/zij gebruikt, want niet alle merken hebben deze 3-jarige geldigheid. Volgens de nieuwste richtlijnen (van 22/07/05) is het ook voor landen binnen de EU waarvoor een bloedtest nodig is, voldoende om na een bloedonderzoek binnen het vaccinatieschema van de fabrikant te hervaccineren om de bloedtest geldig te laten blijven.

 

Ik heb een hond van 6 jaar overgenomen van iemand; deze hond heeft geen chip maar wel een tatoeage, moet ik deze hond alsnog laten chippen?

Voor het identificeren van de hond is het verplicht dat het dier een microchip heeft, op dit moment geldt nog een overgangsregeling, waarbij ook een goed leesbare tatoeage voldoende is. Men moet er dus wel zeker van zijn, dat de tatoeage goed leesbaar is. Daarnaast moet men ook in de gaten houden dat de wedstrijdorganisatie soms wel een chip verplicht stelt.

 

Ik heb nu net pups die 9 weken oud zijn, als ik voor het eerst naar het buitenland ga, kan dat? Ik wil een pup in Oostenrijk kopen, mag ik die zo in Nederland invoeren?

Deze 2 vragen zullen tegelijkertijd behandeld worden:

De invoer van dieren uit de EU jonger dan 3 maanden is per lidstaat geregeld. Een aantal landen laten dieren jonger dan 3 maanden niet toe. Andere landen (zoals Nederland) laten de dieren toe mits voorzien van een EU paspoort en identificatie door middel van microchip en een verklaring dat het dier opgegroeid is op de geboorteplek en niet in contact geweest is met dieren die mogelijk besmet waren met rabiës. De exacte eisen per land kan men opvragen bij de ambassade van het betreffende land (via www.ambassade.pagina.nl), ook kan men verdere informatie vinden op de website van de maatschappij voor diergeneeskunde ( www.knmvd.nl) of van het ministerie van landbouw ( www.minlnv.nl) .

De import van dieren jonger dan 3 maanden uit niet EU landen wordt niet zonder meer toegestaan. Deze dieren zullen eerst o.a. een bloedtest moeten ondergaan.

Zijn er nog bijzonderheden bij de landen waar we regelmatig naar toe gaan of doorheen rijden zoals Duitsland of Oostenrijk?

  • Duitsland: honden zwaarder dan 20 kg of schofthoogte hoger dan 40 cm, moeten altijd zijn aangelijnd en men moet een muilkorf bij zich hebben.
  • Frankrijk: voor de invoer van meer dan 5 dieren moet er voor elk dier een certificaat van

goede gezondheid zijn en is een importvergunning nodig (zie verder op www.knmvd.nl)

Invoer van dieren onder 3 maanden is niet toegestaan.

  • Oostenrijk: officieel maximaal 3 dieren in te voeren (zie www.bmgf.gv.at)
  • Zwitserland: rabiës vaccinatie wel elk jaar verplicht, gezondheidsverklaring van maximaal 30 dagen oud verplicht. Bij invoer van meer dan 3 dieren moet men dat officieel van te voren melden waar en wanneer men de grens over wil gaan. (zie http://www.bvet.admin.ch)

 

Nog even wat extra informatie over het reizen met honden naar het buitenland:

 

Het reizen naar landen buiten de Europese Unie

Belangrijk om aan te denken bij het reizen naar landen buiten de EU is, dat men niet alleen aan de eisen moet voldoen van het land van bestemming (die op de bovenstaande websites te vinden zijn), maar ook dat men om weer terug te mogen keren voor vertrek een bloedtest voor de rabiës-titer moet laten uitvoeren.

 

Het reizen naar Zweden, Noorwegen of Finland

Voor het reizen naar deze landen moet onder andere de rabiës-titer bepaald worden, ook zijn er richtlijnen voor het ontwormen. De volledige eisen kan men vinden op www.knmvd.nl .