Oververhitting

Een sledehond verbruikt een enorme hoeveelheid energie in de herfst en de winter om een dikke, beschermende vacht te maken. Helaas is hij niet in staat om deze winterjas uit te doen op een warmere dag, zoals wij een jas uitdoen. Inspanning verbruikt veel energie en produceert warmte. Als een hond niet in staat is deze warmte kwijt te raken, treedt oververhitting op.

 

 

Temperatuur

De hond heeft alleen zweetklieren in zijn poten en is dus vooral van het ademhalingsapparaat afhankelijk om zijn warmte kwijt te raken. Als een hond meer warmte produceert dan hij door hijgen kan afvoeren, zal zijn lichaamstemperatuur oplopen. De normale temperatuur van de hond is rond de 38 graden Celsius. Langere perioden met een temperatuur boven de 40,5 – 41 graden kunnen ernstige lichamelijke schade veroorzaken.

Oververhitting kan leiden tot uiteenlopende mate van uitdroging, hetgeen zelfs tot shock kan leiden. Andere complicaties kunnen hersenoedeem (zwelling van hersenen) of het niet functioneren van het hersenaanhangsel zijn (hier wordt de lichaamstemperatuur normaal geregeld). Als je van een oververhitte hond bloed zou onderzoeken, zou je afwijkende waardes van lever, nieren, elektrolyten (=zouten) en de verschillende typen bloedcellen vinden.

 

 

Wanneer treedt het op?

Omstandigheden die het optreden van oververhitting bevorderen, zijn warme temperaturen, fel zonlicht en hoge luchtvochtigheid. De honden die het meeste kans lopen oververhit te raken, zijn de harde werkers met dichte vachten. Zware honden lopen meer kans dan lichtgebouwde honden; en onderliggende ziekten zoals infecties verhogen ook de kans op oververhitting.

 

Wat zie je?

Een van de eerste tekenen is een opvallende diepe ademhaling met wijd opengesperde bek. Als je voor de hond staat kun je eigenlijk zo zijn luchtpijp in kijken. In plaats van een snelle oppervlakkige ademhaling neemt de hond diepe ademteugen. Sommige honden gaan ook fanatiek sneeuw eten als ze de mogelijkheid hebben. Als ze nog in team lopen stoppen ze met werken, hoewel sommige honden doorlopen tot ze letterlijk omvallen.

Incoördinatie en zwalkende bewegingen zijn ook gevaartekenen welke verergeren tot de hond instort. Deze tekenen beginnen erg subtiel en verergeren langzaam en daarom moet elke hond die iets wankel loopt of verschillende misstappen maakt extra goed in de gaten worden gehouden.

Als je twijfel hebt over de mogelijkheid van oververhitting, neem dan de temperatuur op en vergelijk die met de andere honden in het team. Een oververhitte hond kan na een korte rustpauze weer opstaan, maar zal meestal bij belasting zeer snel weer in elkaar storten. De verminderde coördinatie kan langer aanwezig blijven dan de collaps zelf. Een oververhitte hond kan ook braken of diarree laten zien.

 

Wat moet je doen?

De eerste noodhulp aan een oververhitte hond bestaat uit het afkoelen van het dier. In de winter kun je hem met sneeuw bedekken en bij de karrenwedstrijden in koud water zetten of ermee overgieten. Het koelen moet worden volgehouden tot de temperatuur onder de 39 graden is, langer koelen kan onderkoeling tot gevolg hebben. Als een hond oververhit is geweest, moet je hem NOOIT in het team terugzetten, de hond moet in de zak mee teruggenomen worden of afgegeven worden. Water om te drinken moet met kleine beetjes tegelijk worden aangeboden.

Een hond kan van milde oververhitting herstellen in en paar dagen. Een ernstige (en langere) oververhitting vraagt om uitgebreide behandeling (shock, uitdroging, hersenoedeem, controle vitale delen). Volledig herstel kan dan weken tot maanden duren.